Премиерът Бойко Борисов твърди, че външният дълг намалява при ясно данни от БНБ, че от м.г. до сега той е нараснал. Премиерът или лъже, или него лъжат, а той не разбира какво говори. Видимо, макар и подготвен с „пищов“, който си носи преди да знае, че ще бъде питан по този въпрос, министър-председателят не може да изтълкува данните от него.

Позорът лъсна при гостуването на Бойко Борисов в Шоуто на Слави и безапелационно доказа, че ние и той не живеем в една Вселена.

Ето какво каза премиерът:

„Външният дълг е 20% от Вътрешния брутен продукт. Когато дойдохме на власт беше 27%. До края на мандата ни ще падне на 17%.“

Да видим сега данните от БНБ по същия въпрос:бнб, дълг

Както и да гледаме цифрите, дори да нямаме елементарна представа от външен дълг и БВП, цифрата 20%, която Бойко Борисов усилено повтаря, не съществува. Нещо повече – дългът е 64% от БВП и през последната година е нараснал с 1,3%.

За хората, които трудно четат, БНБ е съставила и таблица, която онагледява състоянието на външния дълг през последните 5 г.

дълг, бнб

Премиерът отклони многократните опити на Слави Трифонов да получи цифрата, а не процентното изражение на външния дълг, повтаряйки несъществуващите 20% и твърдейки, че само така се изчислявал външният дълг.

Вместо това заяви, че Министерство на финансите има статистика за 20% външен дълг. Явно въпросното работи по друга методика и с данни от друга галактика. БНБ – не е в техните интереси!

За сведение на Бойко Борисов и близкото му обкръжение, освен тяхната вопиюща некомпетентност и високомерие, съществува институция БНБ. Тя е задължена да изнася системно данни по въпроса. Ако някой е пропуснал да си информира, но уверено твърди неистини, това си е минус за същия. При това – огромен!

Пак за сведение на същите, българският народ не е толкова прост, колкото им се иска и докато за част от хората папагалското повтаряне на видимо неразбрани данни е смешно, за мнозина е обидно премиерът да демонстрира такъв потенциал.

Единственото, което постигнаха с този кризисен пиар, е още повече хора да разберат колко невчасови овластени и „придворните“ им са на върха на държавата.

В политически план може да очакваме, както премиерът упрекна Слави, че чете въпроса за дълга от сайта на БСП, след време Корнелия Нинова да бъде обвинена, че му е дала листа с фалшивите данни!

ВИДЕО Шоуто на Слави
RNS