„В България се изпитват сортове – не се изпитват, направо се търгуват, дават се, натрапват се и т.н. с тази реклама, които не са за България. Те не са районирани, те са за онези страни, в които вали по 1000 литра дъжд, тук вали 300 литра на квадратен метър. Те са с много големи изисквания, те са с различна структура, различен корен, различни листа, различна вегетация – всичко е много различно. Като го докараш тук и като паднат 300 литра и то дава 40 кг. Защо? Нашите сортове бяха адаптирани за нашите райони тук, студоустойчивостта им и изискванията към влага, към климат, към топлина, към слънчево греене, всичко беше съобразено с този район, в който живеем… Трябва да е ясно: Интересите на Европа не са интересите на България и интересите на България не са интересите на Европа.“

Това разказва добруджанецът Недко Митев, собственик на една от най-големите ферми в страната. Бизнесът му отдавна надхърлил мащабите на повечето европейски и световни стопанства. Той самият е легенда сред своите колеги.

Вече два пъти е избиран за агробизнесмен на България, а храните, които произвежда, нееднократно печелят медали на международни изложения.

ВИДЕО Земеделеца TV