(ВИДЕО) Нина Ставрева мъца на журналистическите въпроси, гордее се с брат си, но „не знае“, че озеленява Каварна

Оказва се, че и кметицата на Каварна Нина Ставрева не остава по-назад и също с общински пари захранва голфа. 40 000 лева, за да се научат местните да играят. Гледайте цялото разследване във ВИДЕОТО ТУК. 

Като бутафорно и смехотворно определиха това голф мероприятие, участници в него, и техните родители пожелали анонимност. Те споделиха, че децата им дори не научили, как се хваща стика за голф. Всичко се изчерпило с няколко удара по топката, които им позволили да направят. Все пак една от учителките, придружавали 70-те деца застана пред камерата ни.

Малко след като общината пренасочва тези 40 хиляди лева към голф клуба  – братът на кметицата поема озеленяването на същия голф клуб чрез своята фирма. А фирмата, която е упряжнявала тази дейност преди това, е била принудена да се оттегли. Въпреки дългогодишната си безупречна дейност.

След кратка проверка установихме, че братът на кмета Нина Ставрева – Ивайло Иванов е винаги неотлъчно до нея. На партийни мероприятия, на официални събития и къде ли още не. Тя е до него дори в профилната му снимка във Фейсбук.

В интервюто пред Васил Иванов кметицата Ставрева заявява, че е доволна от сключения договор.

„За много неща могат да се изпозлват 40 000 лева, но 40 000 лева за децата на Каварна не мисля, че са грешни пари“, заключава тя.

Веднага след като общината заведе петдесетина деца да видят що е голф игрище и заплати затова 40 хиляди лева на голф клуба, братът на кмета Ставрева пое озеленяването на същия голф комплекс. Шефовете на комплекса изведнъж предпочетоха неговата фирма, пред фирмата, озеленявала комплекса години наред.

Изобщо бизнесът с озеленяване на брата върви много добре след избирането на Ставрева за кмет.  

Въпреки, че общинската фирма за озеленяване има разсадник и разполага с цветя, общината купува същите цветя от разсадника на брат й, и с тях се украсяват улици, тротоари и алеи.

Според твърденията на кмета Ставрева пред местните хора, озеленяването на тези две пътни островчета е възложила пряко на фирма от Добрич.

Любопитното е, че цената, за която са се разбрали с тази фирма е 28 хиляди лева. Защо ли? Вероятно защото  ако цената надхвърли 30 хиляди, съгласно разпоредбите на Закона, общината е длъжна да обяви обществена поръчка, в която да се явят и други фирми. А до 30 хиляди кмета спокойно може да възложи обекта на която фирма реши, без конкурс.

Та в случая кмета Ставрева възлага обекта на никому неизвестна в озеленяването, фирма от Добрич за 28 хиляди – максимума разрешен без конкурс.

Проверката, която Васил Иванов прави показва, че фирма КДК инвест не е регистрирана по Търговския закон, а по Закона за задълженията и договорите. Често това се прави умишлено за по-трудно откриване на истинските собственици и на практика представлява сдружение от фирми, подписали договора помежду си си пред нотариус.  Въпреки това жулнаристът открива фирмите, които през 2015 г създават сдружение КДК инвест.  И се оказа, че нито една от тях никога не е озеленявала нищо. Нещо повече – озеленяване не е включено дори в предмета на дейност на тези фирми, при тяхната регистрация.

Единствената дейност която сдружението на тези фирми някога е развило, е да наеме за 5-годишно ползване едно малко плажче край Каварна. Следва логичния въпрос –  решавайки да озелени тези два пътни острова, и търсейки и избирайки сред фирмите за озеленяване, как кмета Ставрева се спря на сдружение без никакъв опит и понятие от тази дейност – КДК инвест!?

И как подписа договор с него на максималната цена 28 хиляди, при която не трябва да прави конкурс, а може сама да го избере. 28 хиляди, при положение, че  всички специалисти, които заведохме и помолихме за оценка бяха единодушни: Реалната цена за озеленяване на този обект струва не повече от 6-7 хиляди лева. С включена много добра печалба за изпълнителя.

Възможен сценарий – фирмата се ползва фиктивно – само за сключване на договор с общината и превеждане на парите на нейна сметка. А реалният изпълнител, и получател на общинските 30 хиляди да е някой,за който не трябва да се знае. Подозренията се потвърждават. Оказва се, че реалният изпълнител на обекта е отново…братът на кметицата – Ивайло Иванов. Доста каварненци  го виждат как ръководи на място работата и дава указания на работничките.