На 2 февруари християните отбелязваме Сретение Господне, защото в този ден Богородица отнесла в храма Младенеца, за да го посвети на БОГ.

Празникът Сретение Господне датира от раждането на малкия Иисус, когато майка му Света Богородица донесла Божия Син в Йерусалимския храм, понеже според  Мойсеевият закон всяко първородно дете от мъжки пол трябва да бъде посвещавано на Бога 40 дни след своето раждане.

В онова време живеел Симеон, който силно вярвал, че не ще умре преди да зърне Христа Господен.

Старецът бил един от великите 70 преводачи на Библията. На него се паднало за превод книгата на прочутия пророк Исаия.

Стигайки до гл. 7, стих 14, той видял следното: Жена – девица ще зачене и след това ще роди Син, който ще бъде наречен Емануил (в превод: Бог е с нас).

Симеон обаче решил, че има грешка, но Ангел Господен му се появил и му казал, че ще се случи точно така и той не ще си отиде от света преди да зърне това чудо.

След като донесли бебето Иисус в светия храм, Симеон се обърнал към Бог с думите да го взима при себе, защото най-после е видял това, за което е съществувал цял живот.

Имен ден на днешната свята дата имат: Радост, Радостина, Радостин, Драго, Драгомира, Драгомир, Ралин, Ванеса, Радина, Радослава, Радослав, Средка, Средко, Сретен, припомня chudesa.net.

ВИДЕО ZavetRu