Православните християни в почти 70 страни в света празнуват днес Коледа. Руската православна църква, Сръбската православна църква, Йерусалимската православна църква и манастирите на Света гора празнуват Коледа на 7 януари. В Сърбия, Македония, Русия, Украйна, Грузия, Черна гора, Северно Косово, Босна и Херцеговина на 6 януари празнуват Бъдни вечер. Арменската църква празнува Рождество Христово и Богоявление на 6 януари. Македонската църква, която чака българската да стане нейна „майка“, също празнува с православния свят.

Над 5000 души се събраха в храма „Христос Спасител“ в Москва, където руският патриарх Кирил отслужи божествена литургия.

Богослужението продължи няколко часа. В храма дойде и руският президент Дмитрий Медведев със съпругата си Светлана. В близо 8 500 действащи храма в Русия вярващите посрещнаха Рождество Христово. Премиерът Владими Путин избра да присъства на службата в храма „Преображение“ в родния си Санкт Петербург.

Стотици вярващи се събраха в църква „Рождество Христово“ във Витлеем, на Западния бряг. Службата се водеше от гръцкия православен патриарх на Ерусалим Теофилос III. В църквата, която е на 1700 – години, по традиция на 25 декември Коледа посрещат католици, а след това на 6 януари – православни християни.

Християните копти в Египет също посрещнаха най- светлия си празник. В коптската патриаршия в Кайро службата се водеше от духовния водач на коптите александрийския папа и патриарх Шенуда Трети. Мерките за сигурност бяха засилени около християнските хравоме в Египет, съобщи БНТ.

путин

Руският президент Владимир Путин поздрави с Рождество Христово. Той пожела днешният вълшебен празник да изпълни живота ни със светлина, топлина, радост и доброта и пожела мир, любов, семейно щастие.

Стотици жители се събраха на площада „Ал Азизее“ в Западен Алепо във вторник, за да наблюдават светлините от коледната елха, които се включват в опит да се установи някакво чувство за нормалност в един град, който е бил център на сирийските конфликти

ВИДЕО Ruptly TV
превод RNS