(ВИДЕО) Прогнозират земетресение в Мраморно море, по-разрушително от това през 1999 г.

Турски геофизик прогнозира, че в района на Мраморно море ще има земетресение с магнитуд между 7,3 и 7,7 по Рихтер, което ще е „по-лошо от това на 17 август“ 1999 г., съобщава турската частна телевизия НТВ.
По думите на доц. Огуз Гюндогду очакваният земен трус ще бъде по-кратък, но ще нанесе огромни щети, предаде БТА.
„Това, което мога да кажа е следното: Ще бъде по-лошо от 17 август“, каза ученият и обясни, че новият трус ще доведе до разцепване в северната част на разлома. Той добави, че разликата със земетресението от 1999 г. е, че този път това разцепването ще стане по-бързо, но ще нанесе много щети.
Все пак, уточни доц. Гюндогду, няма сведения, които да карат учените да смятат, че в скоро време предстои голям земен трус както в района Мармара, така и в района на Егейско море.Специалистите отдавна прогнозират, че в района на Мраморно море може да стане силно земетресение, подобно на това, което Турция преживя на 17 август 1999 г. То бе с магнитуд 7,4 по Рихтер и отне живота на близо 18 хиляди души.
Земният трус порази най-големия район на страната – Мармара, който включва Истанбул, където живее почти една трета от населението на Турция. Ранени бяха около 12 хиляди души, а 285 хиляди жилища и 42 хиляди офиси бяха разрушени, като без покрив останаха около 60 хиляди души.