Химическата атака в сирийския град Дума през април 2018 г. е била медийна постановка, призна продуцент от новините на Би Би Си. Заради нападението Съединените щати нанесоха ракетен удар по цели в Сирия.

Още тогава rns отрази реалните новини. От „химическата атака“, за която американски сенатор обвини близка до Алкайда групировка, в болниците и по улиците няма ранени, нито убити. В режисираните сцени има „наети“ местни срещу дребни лакомства и храна. Президентът на Русия – Владимир Путин, определи ставащото със „Скучно момичета“. Фактите не попречиха на официалните български власти да подкрепят ракетния обстрел над сирийския град Дума. Тази позиция остана непроменена и след категоричното съмнение, изразено от Г-7, които настояха за разследване по случая.

Вчера в съобщение в социалните мрежи продуцентът Риъм Далати разказва как филмови екипи са подготвили сцените в болницата, където са били откарани пострадалите хора. По думите му нападение е имало, но без употребата на зарин и ситуацията е била използвана от опозицията с цел създаване на допълнителен драматичен ефект.

Говорител на Би Би Си коментира, че твърденията на Далати са негови лични и не обвързват медията. Междувременно продуцентът изтри публикацията си с мотива, че е нарушил вътрешноредакционни разпоредби и профилът му в „Туитър“ стана затворен за хора извън последователите му.

Очаквано, коментарите на Далати веднага предизвикаха интереса на медиите в Русия, а и не само.

„В резултат на откровената мащабна манипулация по територията на суверенната Сирийска арабска република беше нанесен масиран ракетен удар. Тогава разкрихме фалшификация и разказахме за технологията на нейната постановка, както и за печалните резултати, до които тази фалшификация доведе”, каза говорителят на руското външно министерство Мария Захарова.

rns