Президентът Румен Радев опроверга официалния документ на Европейския съвет, в който се твърди, че всички 27 държавни глави са подписали декларация в подкрепа на СЕТА, но тя не е гласувана заради отказа на полския му колега.

„Това което беше изразено снощи е декларация, която не е гласувана заради неодобрението на Полша поради назначаването на Доналд Туск за председател на Европейския съвет“, подчерта държавният глава без да коментира собствения си подпис.

Радев още веднъж припомни, че не е подкрепял СЕТА и не смята да го прави, каквото и да значи това.

„CETA e в ръцете на българския парламент, който трябва да я ратифицира“, добави Радев, противно на оповестеното съобщение в официалния сайт на Европейския съюз,

2

което гласи на български: „Европейският съвет обсъди приложения документ (бел. ред. – документът с решенията). Той беше подкрепен от 27 членове на Европейския съвет, но по причини, нямащи отношение към същността на документа, консенсус не беше постигнат“.

На въпрос как така това не е глас от него, след като на сайта на Европейския съвет се посочва, че 27 членове на Европейския съвет са одобрили декларацията за споразумението. Радев моментално отвърна: „Вие не знаете кой какво е одобрил“ и обвини питащия, че манипулира фактите, както и показва непознаване на механизма на вземане на решения в ЕС.

„От всяка загуба трябва да извличаме полза“, завърши Радев.

RNS