„Самото откриване в този момент, когато България председателства ЕС, е важно послание към международната общност. С това се казва, че различните религии и култури живеят заедно и това показваме на целия свят“.

Това заяви турският президент Реджеп Ердоган в речта си след освещаването на реставрираната „Желязна църква“ „Св. Стефан“ в Истанбул.

И още:

„Църквата е храм на българската общност, но е и пример за красотата на Истанбул“, добави Ердоган.

ердоган, бойко

Вие сте свободни да изпълняване своите религиозни задължения и ние ще ви защитаваме. Това е било посланието на нашите деди към народите, които са завладявани.

Дедите ни са проявявали чувствителност към религиозните права и толерантност. Лошите спомени от историята всъщност не би трябвало да хвърлят сянка върху възможността да живеем заедно. Трябва да живеем заедно, да има обединение. Това е нашето отношения към религиите. В мнозинството трябва да има единство. Ние се стремим да поддържаме всичките храмове на всички религии и го правим.

„Всеки трябва да свободно да изповядва религията си и ние го гарантираме. Надяваме се, че ще могат да се реставрират религиозните паметници и в България“.

Ердоган благодари за присъствието на приятеля си Бойко Борисов и посочи, че в Турция има храмове, джамии, синагоги. Според него аналозите им в България могат да бъдат реставрирани съвместно, цитира news.bg.

СНИМКА МС, пресцентър