неделя, 8 декември, 2019
(ВИДЕО) Руският ударен стелт дрон „Охотник“ с първи полет

(ВИДЕО) Руският ударен стелт дрон „Охотник“ с първи полет

Руският ударен стелт дрон „Охотник“ направи първия си полет. „Устройството е било във въздуха в продължение на 20 минути, а движенията му са се контролирали от наземен оператор“, съобщават от Министерството на отбраната на Русия, цитирани от ТАСС.

Дронът се е издигнал на над 600 метра надморска височина и е прелетял няколко пъти около летището, след което кацна успешно. Мястото на тестване е запазено в тайна.

Очакванията бяха първият полет да бъде преди година, но явно в проекта е настъпило леко забавяне.

Създаденият от „Сухой“ безпилотен самолет е построен е по схемата „летящо крило“ и тежи 20-22 тона. Дълъг е около 13 метра и има размах на крилете 18 метра. Цялото му въоръжение – ракети Х-35У и Х-59МК2, както и управляеми боеприпаси с тегло до 500 кг – е скрито във вътрешните отсеци. „Охотник“ ще може да нанася удари върху наземни цели, но ще може да носи и ракети въздух-въздух. Освен за нанасяне на удари, дронът ще може да се използва и за разузнаване.

Дронът има един двигател (най-вероятно АЛ-31Ф или негова по-съвременна версия) и според различни източници има обсег между 3 000 и 6 000 км. Говори се, че „Охотник“ може да работи във връзка с изтребителя от пето поколение Су-57 (ПАК ФА, Т-50). Максималната скорост е около 1000 км/ч.

Руснаците са използвали специални материали и покрития, благодарение на които устройството е почти невидимо за радарите.

Според някои експерти на базата на безпилотника Русия ще създаде и доста по-големия стратегически стелт бомбардировач, който е в процес на разработка от конструкторското бюро „Туполев“.

Източник it.dir.bg