САЩ, Франция и Великобритания извършиха въздушни удари по Сирия. Повод за нанасянето на удара е инцидентът от 7 април в град Дума, където според някои твърдения е било използвано химическо оръжие, въпреки, че от него няма пострадали, ранени, загинали или приети в болниците.

Според официално изявление на сирийските власти всички ракети са прихванати и нито една от тях не е причинила щети. Техниката и хората от атакуваните обекти са евакуирани преди дни.

Ударът е бил нанесен в ранните часове (между 4-5 часа ).

Целите са били три – край градовете Хомс и Дума, където, според изнесените данни има бази за производство на химическо оръжие, съобщават международните агенции.

Атаката бе обявена от американския президент Доналд Тръмп, който обяви, че е дал нареждане за атаки по специфични цели в Сирия срещу режима на Башал Асад, заедно със съюзниците Великобритания и Франция. Според Тръмп целта е да се попречи на режима в Сирия да използва химически оръжия срещу собствения си народ.

„Целта на нашите действия тази нощ е да установим дълготрайна спирачка срещу производството, разпространението и употребата на химическо оръжие. Установяването на такава спирачка е от жизненоважен интерес за националната сигурност на Съединените щати”, заяви Тръмп.

Той коментира и президента на Сирия Башар Асад.

„Това не са действия на човек, това са престъпления на чудовище”, заяви още Тръмп.

actualno.com припомня, че Сирия отрича да е извършила атака с химическо оръжие срещу цивилното население на град Дума и предупреди, че извършването на въздушни удари е риск към разпалване на война.

По информацията от ген. Джеймс Матис към Сирия този път са изстреляни 2 пъти повече ракети отколкото към предишната атака, която беше точно преди 1 година.