Заместникът на постоянния представител на Русия в ООН – Владимир Сафронков, поиска от представителя на Великобритания Матю Райкрофт да се отнася с нужното уважение към Русия.
По-рано поданикът на кралицата заяви в речта си, че Русия „злоупотребява с правото на вето“ и поддържа използването на химическо оръжие от сирийските власти.
И още:
 „Русия реши да заеме страната на варварските, престъпни убийци, а не на международната общност. В същото време, в което Сирия донася на Русия толкова срам и унижение, ние й предлагаме нещо повече – шанс да работи с международното общество като пълноправен, заслужил доверие член!“.
Ето и отговора на руския дипломат:

„Цялата работа е в това, което вече много хора знаят за ООН, че Вие се изплашихте! Съня си изгубихте да не би ние да си сътрудничим със САЩ. От това се страхувате. Правите всичко възможно това сътрудничество да бъде разрушено….

Гледай ме в очите! Не си отклонявай погледа! Защо гледаш встрани?(към английския представител)

Толкова ли сте се загрижили за терористите, които си отглеждате докато колят християни в Близкия Изток и извършват терористични актове? Съвсем откачихте с вашите анти-режимни идеи!

Истината е, че ти днес, г-н Райкрофт, говори не според дневния ред на заседанието. Обиждаше Сирия, Иран, Турция и други държави. Г-н Председател, моля Ви да следите за спазването на дневния ред на заседанието, ако някой безотговорно и оскърбително го нарушава, отклонява се от него, да му отнемате думата.

Не смей да обиждаш Русия повече!“ (към британския дипломат).

Сафронков подчерта, че Лондон „обслужва интересите на въоръжените групировки и в същото време е с оскърбителни претенции към гарантирането на примирието в Сирия“. Руският дипломат бе категоричен, че с поведението си британският му колега цели единствено пречки и спиране на развитието на политическия процес, както и да доведе Съвета за сигурност до „конфронтация и враждебност.“

превод RNS