Шерифът на окръг Боуърд информира, че освен 5-те жертви, още 37 души са пострадали след стрелбата на летището в град Форт Лодърдейл, щата Флорида, съобщи телевизионният канал CBS News.  

Бивш американски военнослужещ в Националната гвардия откри стрелба на международното летище в град Форт Лодърдейл, щата Флорида. Нападателят е 26-годишния Естебан Сантяго.  Близки на младият мъж споделиха, че той е имал проблеми с психичното здраве, някои от които е получил след служба в Ирак, където прекарал около година в инженерни войски.

„Единственото нещо, което мога да ви кажа, е, че когато той се прибра от Ирак, не се чувстваше много добре“, разказа чичо му Ернан Ривера.

В края на миналата година Сантяго посетил офис на ФБР в Анкъридж, за да докладва, че федералното правителство го преследва и се опитва да го лиши от воля. Мъжът уверявал, че ЦРУ го принуждава да гледа пропагандни клипове на „Ислямска държава“, за да контролира ума му. След този случай ФБР са осъществили контакт с местните власти, за да подложат на преглед психичното му здраве, но служителите не са сигурни какво се е случило след това.

Първоначалната информация е, че мъжът е пристигнал в САЩ от Канада, с оръжие, пренасяно в проверения му багаж. От дипломатическото представителство на Отава обаче категорично опровергават твърденията, разпространени от местните власти.

wptv_getty_lauderdale_airport_1483742433406_52736257_ver1-0_640_480

В коментар по повод  стрелбата,американският  президент Барак Обама сподели, че е „съкрушен“ заради семействата на жертвите.
„Подобен тип трагедии се случват твърде често през последните години, в които бях президент. Болката, мъката, шокът, през които те трябва да преминат, са огромни“, коментира Обама за CBS News.
„Мисля, че през следващите 24 часа ние ще установим как точно се случи това и какви са мотивите на тази личност“, допълни Обама.

RNS