Специализираната прокуратура поиска постоянен арест за собственика на „Винпром Карнобат“ Миню Стайков. Заедно с него обвинени в данъчни измами и пране на пари са и синът му и още шестима души, съобщи БНТ.

Трима от обвиняемите все още се издирват, сред тях е и синът на Миню Стайков – Стайко Стайков, за когото е издадена европейска заповед за арест. Също така стана ясно, че прокуратурата събира доказателства кой от двамата – Миню Стайков или Стайко Стайков, е ръководил престъпната група или пък и двамата са били ръководители. Освен в укриване на данъци, те неправомерно са източвали ДДС – чрез документи с невярно съдържание, за неосъществен износ към страни от ЕС. За целта са използвани 20 дружества, които са с легална дейност и поредица от кухи фирми.

Ангел Кънев, наблюдаващ разследването прокурор:

Интересното е, че се откриха печати, включая на контролирани кухи фирми, дори и на банка, която оперира на територията на страната. Печат бе намерен в апартамента, обитаван от собственика на счетоводната къща, която обслужва основните дружества, който, забележете, е със средно образование и е бил пазач на една складова база, в която се е държало алкохол на тия дружества, преди да се издигне на това ниво. Човекът сам е заявил, че няма експертен потенциал да разбере нищо по счетоводство и счетоводната дейност, която ръководи.

Даниела Начева, и.д. ръководител на Специализираната прокуратура:

Установили сме и парични потоци с неустановен произход. Тоест дружествата фактическо лицето, което управлява и контролира тези дружества, паралелно с това извършва – такива са ни доказателствата, – нелегалната дейност с производството на тютюн във фабриката, която установихме. Имаме информация, че това е ставало и на други места, като съответно тези пари се влагат в легалната икономика чрез различни форми на трансфери и заемане на средства между свързаните фирми.