Кметът на Каварна – Нина Ставрева, която подари на смеотопочистващата фирма „Титан“ 97 250, 67 лв. срещу НУЛА СВЪРШЕНА РАБОТА и не си ги иска вече година, изведнъж се загрижи, че Балчик май я ощетявал със сепарацията на боклука. И поиска разследване за дейността на претоварната станция в Балчик. Реакцията й е повече от ненавременна и некомпетентна, както самата тя призна и бе потвърдено от кмета на Добрич – Йордан Йорданов.

С акане, заекване и в задавяне от собствената си слюнка, доказвайки, че уроците на Иван Гарелов не са намерили почва за възприемане, Ставрева категорично заяви, че няма да плати дължимото на Балчик. Причината – депото не си вършело работата. Вместо 25% разделяне на отпадъците за рециклиране от негодните, балчишката станция отделяла едва 5%.

Изявлението бе направено в кабинета на добричкия кмет. В срещата участваха и кметовете на Балчик, и на Шабла.

Кметът Йордан Йорданов припомни на госпожа – другарката, че няма законова форма, под която да се оспорят със стара дата фактурирани дейности.

Само по себе си това лишава от смисъл исканото обследване на дейността на депото, каквото поиска неясно защо и сега Ставрева.

Защо Ставрева е проспала проблема, за който твърди, че знае от повече от година – не е ясно. Сигурно е обаче, че в Наказателния кодекс си има текст за това и то е вид престъпление. Пълна мистерия е защо, знаейки за „проблема“, същата е разписвала фактурите за депонирането на каварненските отпадъци в Балчик, без да ги оспори пред надлежен орган.

Заради дължимите суми, втори месец събирателната сметка на Община Каварна са блокирани от кмета на Балчик. Предстои да видим колко месеца Ставрева ще нарушава законите с плащането на заплати от други сметки, а не от предвидената. Както и колко време ще продължи неплащането на натрупаните задължения към различни доставчици и за различни услуги.

Припомняме, че през миналото лято проверка на Агенция за държавна финансова инспекция установи 97 250, 67 лв., които Ставрева е превела на фирмата за сметопочистване в Каварна, без свършена работа за тях. Бяха дадени писмени указания как Ставрева да ги върне в общинската хазна. До момента няма данни това да е сторено. В същото време се установява защо общинските пари са подарени някому и не се връщат. Причинените щети са обект на прокурорско разследване. Ще бъде повече от интересно, ако същото установи, че всеки месец за сметопочистване се дават близо 40% повече от разчетите и в чии джобове отива горницата.

ВИДЕО ДОБРУДЖА ТВ
RNS