Цветан Цветанов даде знаково интервю в студиото на „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ.

Ето какво каза:

„Вчерашният митинг пред МС беше организиран от структурите на ГЕРБ. Тук трябва да си зададем въпроса дали правителството, което трябва да следи за спазването на гражданските права, не ги наруши с превозването на тези хора.

Протестът, който бе против статуквото, всъщност е в подкрепа на Президентството. Това с трите брифинга за един ден е кризисно оцеляване. То води до оттеглянето на много електорална подкрепа.

Тук мога да кажа, че на предстоящите избори ГЕРБ ще загуби над 50% от гласовете си. Вместо От 1 400 000, гласували на последните парламентарни избори, ще получи най-много 500 – 600 000 гласа с това поведение, което ГЕРБ демонстрира.

Трябва да се говори за политическите решения, които са взимани във времето, за да се стигне до ситуацията днес.

Кметът на Бургас – член на изпълнителната комисия на ГЕРБ и общинските съветници са тези, без които нямаше да се случи нищо от това, което става през последните дни.

Когато Плевнелиев свали доверието си от правителството на Орешарски, спонтанно излязоха хора на улицата. По същия начин излязоха и онзи ден, за да защитят не толкова президента, колкото институцията.

Не съм ходил на митинга на ГЕРБ, но ако трябва да избирам, бих избрал да защитя президентската институция.

Биков и Сачева бяха основните остриета против ГЕРБ. Те днес са оръжията на ГЕРБ. Добре е това да се знае от избирателите. Да си спомнят как през 2012 г. президента Първанов защити президента Плевнелиев.

С действията си ГЕРБ вчера ни показа едни хора, които не бяха дошли по собствено желание, организирани от съответните кметове. Това не е спонтанна подкрепа.

В момента с политиката, която прави днес ГЕРБ и тези, които нападат Президентството, превръщат президента в жертва, а ГЕРБ в насилник. Това е пагубно. Те обединиха всички против ГЕРБ.

Не е предателство да напуснеш ГЕРБ, когато имаш различно мнение и не могат да изпълняват принципите, които са били основоположни за партията.

Аз ще правя диалог с всеки. Ще чувам всички – нещо, което не се прави в момента. На моето място има 7 души. Единствената им цел е да увеличават личното си влияние в страната.

Бях в Силистра. Хората казваха – само да не се разбере, че съм бил с Вас. Тук човекът, който се представя за Ваш заместник действа като през 90-е години.

Ако ГЕРБ смятат, че това е нормално – да продължават!“

Вижте какво още каза Цветан Цветанов във видеото!