Чилийското правителство обнародва в петък закон, който забранява доставката на пластмасови торбички в търговията, като по този начин се превръща в първата южноамериканска страна, която приема законодателство от този тип.

Премиерът Себастиян Пинера раздаде лично десетки платнени торбички, които могат да се използват за пазаруване и пренос, без да замърсяват околната среда.

Танзания реши да забрани вноса, производството, продажбата и употребата на пластмасови торбички. Така тя става 34-ата африканска страна, въвела този тип регулации, според Програмата на ООН за околната среда, съобщи Франс прес.

„Нека бъда пределно ясна по този въпрос: след 1 юни правителството не възнамерява да дава и един ден повече и няма да позволи на никого да използва (пластмасови торбички). Никакви пластмасови торбички няма да бъдат разрешени в страната“, каза вицепрезидентката Самия Сулуху Хасан, обявявайки мярката през април.

Танзанийските власти освен това публикуваха съобщение за туристите, уточнявайки, че те ще трябва да „се отърват“ от своите пластмасови торбички, преди да влязат в страната.

„Правителството се надява, че, осъзнавайки крайната необходимост да бъде защитавана околната среда и да бъде пазена страната ни чиста и красива, нашите посетители ще приемат някои дребни неудобства, със забраната на пластмасовите торбички“, се посочва в текста.

Според местни медии всеки човек, обвинен в производство или внос на пластмасови торбички или опаковки, подлежи на глоба от 1 милиард танзанийски шилинга (390 000 евро) или максимална присъда от две години затвор.

Притежанието и употребата на пластмасови торбички може да доведе до глоба от 87 долара и/или до седем дни затвор.

В световен мащаб 127 държави имат законодателство, което урежда по един или друг начин използването на пластмасови торбички, според Програмата на ООН за околната среда. Сред тях 91 страни, 34 от които в Африка и 29 в Европа, забраняват или ограничават тяхното производство, внос или търговска употреба.

ВИДЕО afpes