Днес отбелязваме 145-тата годишнина от смъртта на Васил Левски. Президентът Румен Радев ще участва във възпоменателната церемония по повод 145 години от гибелта на Апостола, която започва тази вечер в 18 ч. Президентът Радев ще произнесе слово и ще поднесе венец пред паметника Левски в столицата, съобщиха от Президенството.

Васил Иванов Кунчев (Левски), наричан още Дякона или Апостола, е роден в град Карлово на 18 юли 1837 г. Тон носи монашеското име Игнатий, а година по-късно става дякон. Получава прозвището Левски заради проявената храброст и ловкост.

Левски е знаменосец на четата на Панайот Хитов. Дяконът започва изграждане на революционни комитети в България, които да се превърнат в центрове българската революция.

Заради революционната му дейност на 27 декември 1872 г. Левски е заловен от турските власти. Първоначално е отведен за разследване в Търново, а след това е изправен пред специален съд в София.

Доказаните 8 опита, включително и по дипломатически път, Апостолът да бъде освободен, не успяват. Той е осъден на смърт чрез обесване.

Историците не са единодушни дали присъдата е изпълнена на 18-и или 19-ти. Ето защо официалните церемонии започнаха вчера, но ще продължат и днес.