Началникът на Генералния щаб на въоръжените сили на Русия Валерий Герасимов награди сирийския генерал Хасан Шуел в авиобазата „Хмеймим“ за операцията по въздушния десант в тила на терористичната група „Ислямска държава“  в района на Deir ez-Zor.

„Армейски генерал Валери Герасимов представи на бригаден генерал на сирийската армия Хасан Шуел благодарствено писмо от министъра на отбраната на Русия, а също така и почетна-наградна сабя “ – се казва в изявление на Министерството на отбраната, информира RT.

Герасимов изясни за какво генерала е получил наградата:

„За  успешната офанзива по поречието на река Ефрат, участие в освобождението на стратегически важното селище Ес Сухна като ръководител действията по тактическото приземяване и превземане на селището Ел Кдер, руския министър на отбраната, армейски генерал Сергей Шойгу ви награждава за храбростта“ – каза Валери Герасимов.

Сирийската армия през нощта на 12 август е провела успешна операция по тактически приземявания в тила на бунтовниците от терористичната групировка „Ислямска държава“, в местността Ел Кдер.

Сирийската армия подкрепяна от ВКС на Русия, освободи напълно от „Ислямска държава“, градът на Ес Сухна в източната част на провинция Хомс, в неделя 13 август.

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу, нарече град Дейр ез-Зор, блокиран от терористите по-рано, ключова дестинация, освобождаването на която ще бъде от решаващо значение в борбата срещу „Ислямска държава“.