Община Каварна публикува официално на уеб страницата си списък с всички имоти, засегнати от Заповед на МОСВ №526/28.07.2017г. за забрана на земеделие и строителство. Всеки гражданин може да провери дали имота му е в новата защитена зона „Калиакра“

2348 декара обработваема земя, собственост на 2187 граждани са със забрана за земеделие и строителство.

„Във връзка с организираните от МОСВ срещи в София в сряда и четвъртък,  заявяваме, че представителите на общините и на засегнатите от забраните граждани и браншови организации няма да присъстват на тези срещи. За да започнем преговори с представителите на МОСВ ни е необходима повече информация за първичните теренни проучвания, които доказват безспорно наличието на понто-сарматски степи и на други местообитания в имотите на хората.“, пише на страницата на общината.

Припомняме, че според решение на ЕК във връзка с незаконно изградени голф игрище и ветрогенераторни паркове и опазването на околната среда и защитени видове, настоящият министър на МОСВ Нено Димов предложи за сметка на работата на перките да бъде разширена приземната зона. За това в т.нар. нова „Защитена зона Калиакра“ той забрани строителството, рибарството и земеделието. След скандалното решение живеещите в трите засегнати общини Каварна, Шабла и Балчик, се вдигнаха на протест. Към момента от МОСВ твърдят, че ще преразгледат границите на защитената зона. Ако обаче тя не започне да функционира към септември т.г. България трябва да плаща по до 20 000 евро на ден глоби за неизпълнение на съдебното решение, касаещо ветрогенераторните паркове и новата защитена зона.

RNS