Върховният касационен съд (ВКС) заседава в понеделник по искането на главния прокурор Сотир Цацаров да бъде възобновено делото за предсрочното освобождаване на Джок Полфрийман. Aвстралиецът не присъства в залата.

Пред сградата на Съдебната палата ВМРО провежда протест срещу предсрочното освобождаване на Полфрийман, който се води от кандидата за кмет на партията Ангел Джамбазки.

Заседанието беше изтеглено с две седмици по-рано от предварително обявената дата – 23 октомври. Предишната дата бе само ден преди Висшият съдебен съвет (ВСС) да гласува кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор.

Една от причините за пренасрочването е възможността Полфрийман да съди страната ни в Страсбург заради нарушени права, тъй като към момента определението на Апелативния съд е влязло в сила, а ВКС не се е произнесъл по искането за спиране на изпълнението.

Така според процедурите Полфрийман трябва да е свободен човек. Ако ВКС откаже да възобнови делото за предсрочното освобождаване, Полфрийман ще трябва да бъде експулсиран.

Случаят с предсрочното условно освобождаване на австралиеца предизвика огромен шум в системата. Определението на апелативните съдии Калин Калпакчиев, Весислава Иванова и Виолета Магдалинчева беше коментирано в парламента, във Висшия съдебен съвет и на улицата, включително с обидни определения и заплахи, особено към Калпакчиев и Иванова.

Именно заради тяхното участие в съдебния състав Сотир Цацаров прати окончателното определение във Върховния касационен съд.