20 милиона лева дава държавата за бавачки за родители, които не могат да се върнат на работа, защото не могат да намерят място за детето си в детска градина и ясла. Това съобщи днес заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова.

По думите й приоритет ще имат самотните родители и хората с увреждания.  Гледачките на деца ще получават минималната работна заплата.

Родителите ще избират кой да се грижи за детето им. За бавачка ще може да кандидатства и пенсионирана баба на детето и така с пари на държавата ще се грижи срещу заплата за внучето си. Иначе длъжността ще се предлага на безработни родители, регистрирани, регистрирани в бюрата по труда.

Русинова подчерта, че все пак финалният избор кой да се грижи за детето, ще е на родителите. Те трябва да имат доверие на бавачката. Помощта, която семействата ще получават й е до задължителната предучилищна възраст, подчерта бившият социален министър.

Кандидатстването ще бъде изключително облекчено, увери тя. Около две седмици ще трае процедурата по кандидатстването, а бавачките ще имат договор с Агенциите за социално подпомагане. Около 1500 семейства по първоначални разчети ще се възползват от помощта.

Резонен е въпросът щом като правителството на ГЕРБ обяви за приоритет борбата с демографската криза и даже си определи вицепремиер за това, защо вместо да строи детски градини, ще пръска пари за бавачки. От думите на Русинова става ясно, че това ще са случайни  хора, които нямат нужните умения и образование да се грижат за малки деца.

RNS