В навечерието на Деня на българския лекар – 19 октомври, Българският лекарски съюз ще връчи традиционните си награди Лекар на годината. Отличията ще бъдат раздадени на тържествена церемония тази вечер.

Награди ще бъдат присъдени в пет категории – за дългогодишна дейност в областта на медицината и активен принос в развитието на специалност, принос за развитие и прилагане на иновативна медицина и уникални техники, награда за млади медицински надежди на България под мотото „Ти си нашето бъдеще“, принос за развитие и утвърждаване авторитета на съсловната организация и Лекар на годината 2019.

В Лекарския съюз са получени десетки номинации от цялата страна за споменатите категории. Тази година ще бъдат връчени и три специални награди. Първата е посветена на инициативата „Добрата дума лекува“, която е част от националната кампания срещу насилието над медици. Най-много номинации са получени за д-р Здравко Пенков от Сливен. Специални награди ще получат и д-р Елиас Хаддад, който е оперирал пациент при извънредна ситуация под светлината на фенер, и д-р Илиян Траянов и неговият екип от болницата в Пазарджик, които спасиха родилка с тежка диагноза.