Прокурорската колегия на ВСС единодушно възстанови в понеделник Пламен Георгиев като редови обвинител в специализираната прокуратура, след като Парламентът го освободи от заеманата длъжност през миналата седмица.

Съдебните кадровици удовлетовриха молбата му с 8 гласа „за“ от общо 8 присъстващи на извънредното заседание на колегията. През миналата седмица Георгиев подаде оставка като председател на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) и веднага се възползва от законовата възможност да стане отново обвинител.

Преди да оглави антикорупционната комисия той бе зам.-ръководител на спецпрокуратурата.

Все още не е ясно дали Георгиев ще си върне и този пост, тъй като за целта трябва да бъде предложен от новия ѝ шеф Димитър Франтишек Петров, а ВСС да одобри номинацията му.

Припомняме, че Пламен Георгиев бе спряган за един от хората на властта, придобили на безценица скъпи имоти. В неговия случай имаше и недакларирана, но надстроена с барбекю тераса. До приключването на проверката по въпроса, Пламен Георгиев беше отпуск, въпреки, че премиерът Бойко Борисов се разпореди всички уличени да подадат оставки. Оставката на шефа на КПКОНПИ дойде изненадващо, след като той напълно бе оневинен за жилището и терасата.