Прокурорската колегия на Висшият съдебен съвет освободи заместник-районния прокурор на Варна Милена Даскалова. Наказанието е наложено по дисциплинарно производство, образувано през март т.г. Тогава тя и шефката й Цветанка Гетова бяха засечени да пият алкохол във варненска кръчма.

Тогава от прокуратурата съобщиха, че Даскалова и бившата вече районна прокурорка на Варна Цветанка Гетова напуснали работните си места по обяд и отишли в заведение, където останали до вечерта. За посещението на двете явно веднага е бил подаден сигнал, защото на място пристигнали проверяващи горестоящи прокурори, които видели двете си колежки в заведението, снели обяснения от сервитьорите и изискали касов бон, който до 15,30 часа показал консумация на 6 ракии, две чаши с уиски и 2 бири. След това проверяващите си тръгнали, но Гетова и Даскалова останали до 21 ч.

По случая бяха образувани дисциплинарни производства срещу двете за уронване престижа на съдебната власт и неизпълнени служебни задължения. Преди 3 седмици предишният състав на Прокурорската колегия наложи същото наказание и на Гетова с 8 гласа „за“ и един „против“. Днес наказанието на Даскалова беше подкрепено от всички 11 членове на колегията.

Срещу Гетова и Даскалова има дисциплинарни дела и за случай от края на м. г., когато двете се намесили в разследване по жалба за заплаха с убийство. Те убедили тъжителката, че ще има много проблеми и в крайна сметка същата оттеглила жалбата си.

За това през май Цацаров командирова Гетова като редови прокурор във Видин за 3 месеца, а Даскалова беше пратена в Монтана, но срокът на командироването им изтече. Даскалова беше и отстранена от ръководна длъжност за 3 месеца, но срокът изтече през септември. След това Гетова се върна на работното си място до преди две седмици, когато беше отстранена, а Даскалова беше в болничен отпуск.

RNS