Без дебати и с пълно единодушие Висшият съдебен съвет (ВСС) освободи Пламена Цветанова като член на съдебния кадрови орган.

Това стана по нейно искане, за да може да бъде назначена за заместник на главния прокурор.

Днес съдебните кадровици се събраха на първото си за годината заседание, което протече на фона на малоброен протест на сдружението БОЕЦ.

Малко след като оставката на Цветанова беше приета, на извънредно заседание на прокурорската колегия тя беше възстановена като редови следовател.

Предстои (най-вероятно следващата сряда) кадровиците да я назначат за заместник на Иван Гешев.

Вчера част от екипа му, по негово предложение, станаха Красимира Филипова от Върховната касационна прокуратура и Десислава Пиронева от Софийската градска прокуратура.

След оставката на Пламена Цветанова парламентът ще трябва да избере нов член на съдебния съвет, в който тя влезе през 2017 година като предложение на ДПС.

Малко след началото на заседанието на Висшия съдебен съвет, представители на БОЕЦ поискаха оставката на новия главен прокурор.

Присъствието на протестиращите не доведе до проблеми в движението, а малко след началото на протеста видимо оредя и иначе внушителната група охраняващи събитието полицаи с жилетки „Антиконфликт“.

 

бнр