Втори „Асеновград“ тлее втори месец във варненското Игнатиево, след като неизвестни атакуват през нощта населеното предимно с роми градче, къщите и колите им. Преди минути 100-тина роми се събраха на мълчалив протест пред районното полицейско управление в Аксаково, заради бездействието на полицията.

Ето какво разказа пред репортер на RNS eдин от потърпевшите:

„От месец и половина малко след полунощ в Игнатиево пристигат с няколко коли някакви хора, не знам скинхедс ли са, какви са. Те нападат хората и унищожават имуществото им. Първо дойдоха и хвърляха запалителни течности в къщите. Сега е лято и всички прозорци са отворени. Чудо е, че не е пострадал сериозно някой от това. После потрошиха стъклата на две коли и един микробус. Ако срещнат някого по улиците го бият.

Първите потърпевши пуснаха жалби в полицията. Понеже полицията нищо не направи, а атаките продължиха, следващите потърпевши игнатиевци отказаха изобщо да се занимават с МВР.

Притесняваме се, че ситуацията ескалира. За това днес дойдохме 20 коли пред полицията в Аксаково. След това част от нас се срещнаха с началника на полицейски участък и той ни обеща, че ще праща полицейски коли, но вече нощем.

След жалбите ни от непознатите нападатели изпращаха полицейска кола в Игнатиево, но само през деня. Те седят на сянка и пишат актове на шофьори.

Надяваме се, че сега началникът ще постъпи по-отговорно и ще установи кои са нападателите, за да понесат отговорностите си. Надяваме се, въпреки, че срок не ни определи“, разказа Димитър Алексиев от Игнатиево.

Пред RNS кметът на Аксаково – инж. Атанас Стоилов, потвърди, че е запознат с нападенията над игнатиевци. Последното било от преди десетина дни.

„Тогава началникът на полицията в Аксаково беше уведомен и смятам, че е предприел необходимите мерки по охраната на обществения ред в селото“, сподели кметът.

милен великов

Припомняме, че началник на полицията в Аксаково е Милен Великов (пребиваващ на работното си място с копринено-сатенени костюмчета като бос в една друга фирма). Същият бе преназначен от Пето РУ в Провадия, след като се оказа, че негов районен инспектор е част от организирана престъпна група, занимаваща се с търговия на наркотици. След фиаското в Провадия, при което 22 дни никой не извърши елементарни полицейски действия по установяването на изчезналата 13-годишна Александра, убийците й бяха установени само благодарение на окръжния прокурор на Варна – Владимир Чавдаров. Детето бе намерено изнасилено и убито на метри от дома си. Уличени бяха хора, на които провадийските полицаи са „проверявали“ алибито. Вместо да бъде наказан за неосъществен контрол над подчинените си и липса на ефективност в работата им, за награда Великов, който е от Варна, бе изтеглен от Провадия и върнат на километри от дома си – в Аксаково.

RNS