България 18% от хората са силно религиозни, което поставя страната на 18-о място по този показател сред 36 европейски държави, показа проучване на института „Пю“, цитирано от Дневник.

Класацията е изготвена, като са комбинирани четири показателя: оценка за важността на религията за собствения живот, присъствие на религиозни служби, честота на молитвите и вяра в Господ. Анкетите са проведени между 2015 и 2017 г. в 34 държави.

Най-религиозни на континента са румънците – 55% от участниците в анкетата са силно религиозни. След тях са арменците (51%), грузинците (50%) и гърците (49%).

На другия полюс са естонците (едва 7%), чехите и датчаните (по 8 на сто), шведите и белгийците (по 10%). Само 12% от германците и французите са силно религиозни. В Италия те са 27 на сто (колкото и в Беларус), в Полша – 40%, в Испания – 21%, която я поставя точно преди България, в Русия – 17%, колкото и в Норвегия.

В България 18% от хората са силно религиозни, първи в Европа са румънците

© Институт

Според проучването 19% от българите казват, че религията е много важна в техния живот. Също 19% заявяват, че присъстват на религиозна служба поне веднъж месечно, 15% се молят ежедневно, 30% вярват в Господ.

СНИМКА rns