Общински съветници от БСП, АБВ, ДПС, Реформатори и Атака, подкрепиха кмета на Добрич в популистко предложение да се тегли кредит за дострояването на общински блок в града. Според първоначалното предложение квадратният метър ще струва 1160 лв. На второ четене екипът на Йордан Йорданов свали цената до 900 лв. след оспорването й от страна на съветниците. Тези, които днес не подкрепиха тегленето на кредит са категорични, че интересът на 80 000 добричлии е надделващ над този на 21 семейства, които очакват повече от 30 г. да бъдат обезщетени с жилища.

Припомняме, че строителството, плюс терен и облагородяването му по принцип струва в пъти по-малко на частните предприемачи от заложената общинска цена, одобрена вчера от две комисии в ОбС.

В количествено-стойностните разчети има ред презавишени стойности. Така например за алуминиев стълбищен парапет в блок „Добрич“, чиято цена обикновено е около 70 лв., по кметските сметки ще се плати по над 400 лв. Аналогична е ситуацията при сумите, предвидени за дограма. Впечатляващо е, че екипът на Йордан Йорданов е заложил лепенето на фаянсови плочки в недовършения блок от по 100 лв. на квадратен метър. Направените сметки за приходи при продажбата на жилищата също са завишени. Общината, например, смята да продава паркоместа по 8600 лв., което според добрички брокери на недвижими имоти е доста смела цена.

Освен странните количествено-стойностни разчети, съветниците от ГЕРБ и ВМРО, са категорични, че не е ясна целесъобразността искания кредит. Те припомнят, че общината отказва да строи със средства от бюджета, въпреки, че има такива налични.

Проверка на rns установи, че строителните книжа за блок „Добруджа“ са валидни до април т.г. Справка с финансови институции и експерти подсказва, че е малко вероятно в оставащото време до април община Добрич да успее да обяви обществена поръчка за тегленето на кредита и той да бъде отпуснат на основание на съществуващите разрешителни, проект и съгласувания. Те смятат, че не е изключено да се наложи ново проектиране и разрешително, които с оглед на сградата ще струват около десетки хиляди лева, а изработването им фактически ще отнеме още месеци време.

Не подкрепихме искането за нов кредит и защото с него Добрич достига границата за заем от 15% от активите на общината. Освен това той е обезпечен с всякакви бъдещи вземания на общината, което поставя гражданите в крайно неизгодна позиция в бъдеще, коментират съветниците, отказали да гласуват „За“. Според тях и без друго на кмета би трябвало да е ясно, че колкото и експресно да се случват нещата около кредита и строителството, то фактически не може да започне преди есента.

Уверенията на Йордан Йорданов, че ще довърши блока до края на мандата си са чист популизъм. Даже ще се опита да извлече пиар ползи, прехвърляйки вината за нецелесъобразните си действия над тези, които не се съгласиха с тях, прогнозират гласували „против“.

Общински съветници от БСП, Реформатори, АБВ, ДПС и Атака, днес подкрепиха очевидно популисткия ход на кмета си. Той обаче остана на хартия заради отказа на ГЕРБ и ВМРО да го гласуват.

Местните лидери на БСП и Атака, изпратиха писмо до медиите, в което разясниха, че партийни централи са направили 21 семейства заложници на интересите си, пропускайки, че те се опитаха да превърнат 80 000 добричлии в заложници на безпринципната, шарена, многопартийна, нова местна коалиция. Резонно нито един от въпросните не се беше подписал под тежките квалификации.

СНИМКА ТВ ДОБРИЧ
rns