Кметът на Каварна актуализира представителните си с 9000 лв., 30 000 лв. не й достигат за 4 дни

Кметът на Каварна Нина Ставрева е поискала актуализация на сумата за представителни разходи с още 9000 лв. Искането ще бъде подложено на гласуване на последната сесия на ОбС, на 27 декември. Ако бъде одобрено общо представителните разходи на Ставрева за 2016 г. ще станат 39 000 лв.

Ставрева, която се кълнеше по време на предизборната кампания, че ще управлява прозрачно и икономично, всъщност не спази нито едно от обещанията си. Тя вече е осъдена за непредоставяне на обществена информация на журналист. С решението на съда щети търпи Общината, защото трябва да плати разходите на другата страна по делото. Предшественикът й последно имаше 25 000 лв. представителни за годината. На Ставрева 30 000 лв. не й стигат, че иска още 9 000 лв., коментират в Каварна.

Простите сметки показват, че ако актуализицията на парите за почерпки, банкети, цветя и подобни станат 39 000 лв., средно на работен ден през 2016 г. Ставрева е профуквала по 154, 76 лв.

Припомняме, че според Ставрева „бюджетът е разтегливо понятие“. Реално обаче,  няма как да се похарчи нещо, което го няма. Ето защо единственото възможно е от 1 януари 2016 г. до 27 декември 2016 г. кметицата на Каварна да е похарчила 30 000 лв. За дните от 27 декември до 31 декември – 4 работни дни, след актуализацията, ако тя бъде гласуване, Ставрева ще изхарчи за „иху-иха“ 9 000 лв., което е по 2 250 лв. на ден.

Междувременно администрацията има неизпълнение на бюджета с над милион и половина, сочат финансовите показатели на общината. Редица плащания не се извършват поради липса на средства – като осветлението, храната на децата в градините. Преди 2 дни бяха платени заплатите в болницата за октомври. На фона на тази стегнация управляващата общината Нина Ставрева е решила, че най-неотложната актуализация на бюджета за 2016 г. трябва да обхване нейните почерпки и банкети.

Днес в община Варна, която впрочем се управлява от кмет на ГЕРБ, не на БСП – като в Каварна, бяха коментирани перата за актуализация на тазгодишния бюджет. Въпросът с актуализацията на кметските представителни изобщо не е поставян, категорични са участниците в обсъждането.

RNS