Една страна започва да получава дивиденти от предстоящия Брекзит и това е България, пише британският в. „Гардиън“, цитиран от clubz. Според изданието излизането на Великобритания от ЕС води до изненадващо засилване на потока на английски туристи в български курорти.

Британски семейства търсят алтернативни туристически дестинации, затова все повече правят резервации в курорти в югоизточна Европа. Причина за това е, че традиционно популярните сред британските туристи места в еврозоната са станали по-скъпи, след като лирата рязко поевтиня спрямо еврото след референдума за напускане на Европейския съюз през 2016 г.

Британските семейства обмислят начини за действие срещу бъдещи колебания на курса на лирата в случай на липса на споразумение за Брекзит. По време на най-натоварените сезони за резервации през годината туристически агенции съобщават, че все повече хора избират варианта за ол инклузив сделки, където има по-изгодни цени за храна, напитки и настаняване.

България като евтина дестинация както за летни почивки, така и за ски ваканции, извлича ползи от нестабилността на валутата, твърди „Гардиън“. Асоциацията на британските туристически агенти съобщава за увеличаване с почти една трета на броя на резервациите за ваканция в страната за настоящата година в сравнение с 2018 г. През 2018 г. резервациите също са били повече в сравнение с предходната година.