„Ясно е, че полицията не си е свършила работата в случая с Пелов, който бе застрелян от криминално проявен докато МВР го издирваше в цялата страна. По-неприятното е, че има системна грешка. Този затворник избяга без никой да се опита да го спре, макар, че в подобни случаи имат право да го застрелят. Издирван е безуспешно, макар да е ясно, че той ще е там, където има връзки и може да се укрива. Големият проблем е, че полицията е изгубила качеството си да работи системно.“

Това заяви в студиото на Нова тв ген. Румен Миланов – бивш шеф на НС БОП.

Според него днешната ситуация е следствие от натрупани през дълги години грешки.

„Преди в МВР се деляха на сини и червени. Сега се делят според на мой човек и чужд. Няма принципна основа, което поражда проблеми в качеството на работа.

Даже не бих искал да коментирам частния случай Пелов. Но двама мъже в един апартамент, в сравнително малък град… Дори да не излизат, има редица индикации, по които може да се предположи, че в жилището има двама мъже. Най-малкото – купуват се значително повече хранителни продукти.

Проблемът е в ефективността на нашата полиция. Ние като граждани искаме да има ефективна полиция. Истината е, че се изостава в развитието на полицейската дейност. За да има ефективност –  трябва да има принципни основи. Само тогава ще работи системата.

Ако ние не започнем да променяме системата, оставката на министъра няма да има никакво значение. Всеки следващ ще е в неговата ситуация, ако не се обърне внимание на обучението, подготовката, кадровата преценка.

За мен картината е трагична. Ако е вярно това, което хора от Ботевград твърдят пред Вас, а то няма причина да не е вярно, че 40 дни тези хора са били в град и никой нищо не е разбрал, нито предприел!“.

RNS