„Скандалът се разраства! Брюксел няма да плаща водките на Софийския младежки форум“

Под това заглавие излезе euractiv.com, който се финансира по програми на Европейската комисия и се смята за нещо като официално издание на Комисията.

Статията е на първа страница на изданието и отново се фокусира върху безобразията, сътворени от домакините в София при провеждането на Младежкия форум в София.

„Европейската комисия ще плаща само за кафетата и закуските по време на младежката конференция в София, провела се преди седмица. Няма да се плаща за твърдия алкохол и сметката за нощния клуб с полуголите танцьорки, които ще бъдат покрити от българските данъкоплатци“.

Това става ясно от информацията на euractiv.com, който се позовава на свои източници в Европейската комисия.

Припомняме, че Младежката конференция в София (17-19 април) е платена предварително с пари на ЕС. Еврокомисията обаче си резервира правото да направи одит на разходите и да не покрие част от сумите, включени във финалния финансов доклад.

“Комисията не е замесена (в историята с полуголите танцьорки) и отпуснатите европейски пари не покриват нощните партита, които са се провели между сесиите на младежката конференция“, заявява представителят на ЕК.

Скандалът с конференцията избухна след разкритията на президента на Европейския младежки форум Луис Алварадо. Пред европейския euractiv.com той разказа, че Младежката конференция под егидата на Българското председателство е „унищожила труда на няколко генерации европейски младежи и е показало пълно пренебрежение към младите хора изобщо“.

Алварадо се възмущава, че за първи път не са били платени билетите на участниците в конференцията, въпреки, България е получила авансово средствата за това от ЕС.

Вицепредседателят на Българския младежки съвет Райчо Райчев потвърди твърденията на Алварадо. Той допълни, че българските организатори на конференцията са докарали доброволци, които да стават и аплодират премиера Борисов по време на речта му, пише отново euractiv.com.

Българските институции не отричат за водките, нощния клуб и самолетните билети. Те твърдят, че конференцията е била много успешна и младите хора са били включени във всички дискусии.

Вчера те обвиниха БСП в интригатство, макар, че лидерът на столетницата Корнелия Нинова цитира лидера на младежката организация за унищожения труд на няколко поколения с разпасания купон в София.

Във втората статия, посветена на скандала е цитиран депутатът от ГЕРБ – Тома Биков, който лъже, че Луис Алварадо изобщо не е присъствал на събитието, което критикува. Всъщност участието във форума на Алварадо е във видеа и социалните мрежи.

Зам.-министърът на МВнР Георг Георгиев ГЕРБ, стига още по-далеч обвинявайки Алварадо в егоизъм. Той стартирал кампанията си за следващ мандат, като срещу атаката е получил обещание от националната си структура за подкрепа.

Поредната лъжа е опровергана от самият Алварадо. Той припомня, че устава на ЕС-младежката структура не позволява повторно кандидатиране никому.

Най-смешни са оправданията за дирижираните аплодисменти от доброволците към премиера. Те потвърдили за получени СМС-и с инструкции, но това не било проблем, защото и без друго щели да ръкопляскат. Защо са харчени пари за СМС-и в такъв случай, остава неясно.

RNS