Премиер ще бъде Бойко Борисов, а кабинетът се прави с амбицията за пълен 4-годишен мандат. За това се разбраха ГЕРБ и „Обединени патриоти“ на първите официални преговори за съставяне на кабинет, предаде репортер на RNS. Те се състояха днес в сградата на Народното събрание, като за около 2 часа в тях се включи и Бойко Борисов, преди да си тръгне във видимо лошо настроение през служебния вход.

Аз съм доволен, че колегите от Патриотичния фронт са много отговорни, каза Борисов. Според него след пленума на БСП е станало ясно, че няма как да има широка коалиция, а след срещата му с патриотите се избистрило, че няма как БСП да излъчи кабинет. Ние с патриотите имаме 122 депутати, предостатъчно за коалиция, отговори Борисов на въпрос дали ще се търси подкрепа от партията на Веселин Марешки „Воля“.

„Ние сме длъжни да намерим нужните компромиси на базата на програмите си, на базата на експертите си, на това, което можем повече, едните или другите. Разбира се, ако намерим още подкрепа в парламента би било добре дошло, защото се надявам и другите партии да си дават сметка, че ако не успеем ние, не успяват всички и от там нататък ще е много тежко за България“, добави бъдещият премиер.

Неговото единствено изискване към патриотите било те да влязат реално в кабинета. Борисов не е съгласен на вариант правителство на малцинството на ГЕРБ. „Само подкрепи и отново да излезе ГЕРБ да носи цялата тежест за цялата държави. Това вече го правихме и в предишния мандат, и в по-предишния, време е всички всички политически партии, след като се явяваме на избори и сме приели, че демокрацията е това, което народът каже, да го изпълним и да направим така че да имаме 4 годишно управление“, отсече Борисов.

снимка БГНЕС

RNS