Проверката за конфискация на имущество да продължава вечно и независимо от прекратените наказателни производства спрямо съответния обвиняем, предлага председателят на правната комисия в НС – Данаил Кирилов. Същото да бъде прието със задна дата.

Герберът, който има повече стаж във върховете на изпълнителната власт като член на БСП отдавна е известен като вносител на едни от най-спорните законопроекти в Парламента.

Припомняме, че в момента проверката за незаконно придобито имущество може да продължи най-много година и половина, заедно с 6-месечното продължение.

Както вече писахме преди 3 дни ВКС публикува тълкувателно решение, според което комисията за отнемане на незаконно придобито имущество прекратява претенциите си спрямо всеки, срещу когото наказателното преследване е прекратено поради липса на доказателства за извършено престъпление. В него обаче се съдържа смисъла и на следващото тълкувателно решение, което разглежда сроковете за извършване на проверка, като постановява, че те са задължителни.

Юристи бяха категорични пред rns, че предложението на Данаил Кирилов е безпрецедентно по скандалността си. То едновременно нарушава българската Конституция и европейското законодателство.

Те припомнят, че наказателни и репресивни закони не могат да влизат в сила от задна дата. А, този е репресивен.

Според тях дори абсурдният законопроект да бъде гласуван от НС, той ще бъде оспорен пред Конситуционния съд и пред Европейския съд. В случай, че ГЕРБ продължат с опитите за „рекет“ и не се откажат от неадекватния законопроект, то на България ще бъде наложена поредната наказателна процедура от ЕС.

СНИМКА Bulgarian Times
rns