В опит да бъдат изобретени още вземания от българите и в пълен разрез с правото, ГЕРБ вменяват вина в неодушевен предмет – купена кола от шофьор-нарушител. С това законотворчеството на управляващите прехвърли границата на здравия разум и елементарната житейска и юридическа логика, определяйки воля и действия у самия автомобил извън водачите.

С новата система „бонус-малус” ще трябва да внимаваме какви коли купуваме. Когато автомобилът втора ръка е бил управляван от водач с много провинения, това ще се отрази на размера на „Гражданската отговорност”. Купувачът ще бъде подложен на изпитателен срок и ако след година няма нарушения, ще получи отстъпка в цената на застраховката.

За това предупреди в студиото на Нова телевизия Владимир Савов от Комисията за финансов надзор.

Идеята на тази система „бонус-малус” е купувачът да внимава, когато купува кола. Възможно е този автомобил да е бил на неизряден шофьор. Системата е смесена. Тоест, следи се както МПС-то, така и собственикът”, обясни заместник-председателят на КФН.

Ако новият собственик кара отговорно в продължение на една година, цената на „Гражданската отговорност” ще падне с 30%.

Той поясни, че купувачите ще могат да правят справка за автомобила.

„Такова проучване ще може да бъде направено през системата на Гаранционния фонд. Ще може да се знае тази кола в какъв клас е. Тази система ще промени пазара на колите”, каза Владимир Савов.

Той допълни още, че ако например различни шофьори от една й съща фирма карат един автомобил, те трябва да са особено внимателни, защото системата ще действа за всичките водачи на колата.