Главният архитект на община Каварна – Камен Жейнов, е издал незаконни разрешителни за строежи в защитена територия. Години по-късно ги е подновил. Собственикът на разрешителните е известният бизнесмен Валентин Николов, с галено прозвище Цуци. Разрешителните и подновяването им от страна на арх. Жейнов са издадени по времето на последните двама кмета на Каварна. На нито един от тях видимо не е хрумнало да оспори действията на подчинения си.

Фактите са установени след експертна проверка на специалисти от РИОСВ – Варна, и община Каварна. Те са извършени на терен и по документи след сигнал от сдружение „За туризъм на Калиакра“. Данните от тях са изпратени на неправителствената организация. Председателят – Стелиан Томов, е категоричен, че официалната кореспонденция ще бъде препратена на Европейската комисия, Европейския съд, който вече наложи санкция от по 30 000 евро глоба на ден заради строителството в региона без ОВОС, и еко-организиции в Европа.

арх. камен жейнов, БТВ
СНИМКА bTV Новините

През 2012 г. главният архитект Жейнов (на снимката – бел. ред.) издава разрешителни за 3 административни сгради с обща разгъната площ на близо 400 кв/м. Трите са в терени на Валентин Николов. Намират се на платото Калиакра с изключителна морска панорама. Въпросните парцели са получени чрез замяна на не толкова атрактивни площи от бизнесмена към общината.

Прави го въпреки

липсата на задължителните за случая
становища за въздействие над околната среда.

В отговора от РИОСВ – Варна, се коментира, че на арх. Жейнов са наложени административни санкции, които той към днешна дата обжалва по съдебен път.

Николов излива бетонни основи на трите бъдещи сгради. Тъй като срокът за реализиране на строително разрешително е 5 г., а строителство реално няма – Цуци иска и получава от Жейнов подновени разрешителни за строителство.

Това се случва часове преди министър Нено Димов да издаде изрична заповед, че забранява строителството в и без друго защитените територии по „Натура 2000“.

Именно в тази зона попадат бетонните плочи за нереализираните сгради на Цуци.

Проблемът е, че както при разрешителните, така и при подновяването им
няма становище на РИОСВ за въздействието им върху околната среда, което е задължително. Издава разрешителните, въпреки, че е бил длъжен да поиска ОВОС и ако такъв липсва, да откаже презаверката им.

Нарушенията на правилата в полза на Валентин Николов – Цуци, парламентарен съветник на депутата Живко Мартинов – „суджука“,

в комисията по екология и околна среда в НС, биват пропуснати от кмета Цонко Цонев.

Наследницата му – Нина Ставрева, която между две командировки във варненските МОЛ-ове и командировки до София, се оплаква от „тежкото наследство, завещано й от Цонев“, приема тази част с искрен ентусиазъм.

нина ставрева, арх. камен жейнов
СНИМКА Община Каварна

Тя не само не се впечатлява от нарушенията на арх. Жейнов (на снимката – бл. ред.), но настоява пред МОСВ парцела на Цуци в защитена територия „Калиакра“, да бъдат извадени от резервата, за да може бизнесмена да реализира строителството. Обосновава се с факта, че Цуци има разрешително за строителство, удобно премълчавайки, че то не е законно.

Ставрева, която е

бивша учителка в техникум за трактористи,
така се отдава на казуса Цуци да строи в резервата,

че загърбва интереса на избирателите си – хората от Каварна и от Българево.

Тя отказва да предприеме действия по процедурата за Общ устройствен план на Каварна, докато на Цуци не се разреши да строи. Така прави реални заложници на частния интерес на Валентин Николов правата на хората от Каварна.

Госпожа-другарката прави всичко възможно
да запази безценния си кадър

– арх. Жейнов, впрегнат лично в интереса на Цуци по казуса със строителството в защитена територия. Минути, след като съдът връща на мястото му предния главен архитект – Юлиян Илиев, Ставрева го освобождава и отново арх. Жейнов решава съдбите на каварненци.

През последните месеци кметът Нина Ставрева не веднъж е заявявала пред хора от Каварна и Българево, че прави всичко възможно за техния интерес, но реално ги превръща в разменна монета за интересите на Валентин Николов. Повече от сигурно е, че същото се прави съзнателно, тъй като госпожа-другарката няма как да не знае, че разрешителните за строежите на Цуци са незначителни, тъй като не отговарят на законовите изисквания.

СНИМКА Биволъ
rns.bg