Председателят на инициативен комитет „За Туризма на Калиакра“ – Стелиян Томов, е сезирал главния прокурор за бездействието на кмета Нина Ставрева и изпълнителя на проекта „Изработване на проект за Общ устройствен план (ОУП) на община Каварна“ – НЦТР ЕАД. 

От сигнала става ясно, че бездействието е умишлено и целенасочено, докато се провят опити да се извадят степите от защитените територии и върху тях да се строи. Същото е в категорично противоречие с всички постановени актове на Европейския съд и решения на българското правителство.

Същият сигнал е адресиран и до Генералния секретар на Европейската комисия, министъра на околната среда и водите, началника на Националния строителен контрол – ДНСК, Районна прокуратура – Каварна и председателя на ОбС-Каварна.

Припомняме, че още през миналото лято екологът Андрей Ковачев от Сдружение за дивата природа „Балкани“ заяви, че Ставрева обслужва интересите на парламентарния съветник на ГЕРБ-депутата Живко Мартинов, по-известен с прозвището „суджука“ – Цуцито. Същият има собственост именно в защитените територии и иска да строи върху тях.

Последващите действия изцяло потвърдиха становището на еколога. Стана ясно, че съдбите на хиляди души от Каварна и Българево, както и развитието на района, са заложени срещу интересите на един собственик на терен в степите. Ставрева и НЦРТ ЕАД не предприемат нищо по узаконяването на ОУП-Каварна, докато в него не влязат степите за сметка на имотите на местните.

Европейският съд вече е осъдил България на глоба от 40 000 евро на ден заради нарушения от екологично естество в Каварненско и функциониращите голф и ветрогенероторни паркове.

RNS