Дарения в размер на над 1,36 млн. лв. са получили политическите партии за кампанията за изминалите предсрочни парламентарни избори, сочат данните от Сметната палата.

Освен пари, партиите са получили безвъзмездно 810 броя движимо и недвижимо имущество и услуги. Най-често са им давани автомобили за превоз по време на кампанията без заплащане.

11 са дарителите, дали максимално разрешените по закон 10 хил. лв. Най-много – 5 от тях, са за коалицията „Реформаторски блок – „Глас народен“. Те са получили и още 9 дарения от по над 9000 лв.

„Обединени патриоти“ са взели три пъти по 10 000 лв., коалиция „Движение Да, България“ – два пъти, „БСП за България“ – веднъж.

Сред крупните дарители на „Да, България“ е шефът на „Уолтопия“ Ивайло Пенчев. Бившият футболен национал Радостин Кишишев е дал 10 000 лв. на „Обединени патриоти“.

Двама от фирмата на бившия депутат от РБ Борислав Великов са дарили максималната сума на неговата коалиция, както и бившият областен управител на Софийска област Юлиян Леков от СДС.

От влезлите в парламента формации най-много дарения е получила БСП – 626, следвана от „Воля“ – 414 и патриотите само с 5.

По традиция от ГЕРБ не събират дарения, за тези избори така са постъпили и от ДПС.

RNS