Дарете излишната храна, призова омбудсманът

С кампанията „Не хаби-дари“ обмудсманът Мая Манолова ще се опита да провокира българите да спрат или поне да намалят пилеенето и разхищаването на храни. Екипът на Манолова припомня, че 670 000 тона храна се унищожават всяка година в България, а близо 80% от тях са разпилени от домакинствата. Затова Манолова се обърща към хората да се замислят колко храна годишно унищожават и дали тя не може да стигне до хората, които гладуват. 1,5 млн. българи живеят под Прага на бедност и не си дояждат, алармира тя и съжали, че всяко четвърто дете няма основни хранителни продукти на трапезата.

Кампанията ще включи много и различни инициативи, които акцентират върху уважението към храната. Целта е хората, които имат излишна храна, да я споделят с тези, които я нямат. Манолова призова ресторантьорите да не унищожават храната, която им остава. Началото на инициативата бе поставено на „Женския пазар“ в София, където днес безплатно се раздаваше топъл чай и различни хранителни продукти.

Омбудсманът ще влезе в училищата, заедно с известни лица от екрана и сцената, и ще организира открити уроци по готварство. Те ще покажат на децата, че дори да нямат добър търговски вид, хранителните продукти са годни за употреба и трябва да бъдат ценени.

Кампанията ще продължи през цялата 2017 г. Институцията на омбудсмана е отворена за идеи. Първите хранителни хладилни витрини ще бъдат организирани в сградата на Омбудсмана, за да има контрол. Кампанията ще се проведе със съдействието на Българската агенция за безопасност на храните. Манолова добави, че ще организират и безплатни трапезарии с Българската православна църква.