38-годишният електромонтьор  в „Електроенергиен системен оператор“ ЕАД Йордан Терзийски и колегата му 46-годишният Тодор Керанов получиха наказания по 7 месеца лишаване от свобода с 3-годишен изпитателен срок, след като са признали вината си по обвинението на Районната прокуратура във Варна – опит да манипулират електромер, който да не отчита реално потребената електрическа  енергия.

Това съобщиха от пресслужбата на Апелативна прокуратура – Варна.

Двамата подсъдими, които са с чисто съдебно минало, сключили споразумение с обвинението, което днес е било одобрено от състав на Варненския районен съд. Освен условните им наказания всеки от тях трябва да заплати и глоба в размер на 1500 лева.

Двамата се познавали от работата си като електромонтьори в „Електроенергиен системен оператор“ ЕАД. Покрай ремонтите на въздушни и кабелни електропроводи високо напрежение те решили, че могат да манипулират по поръчка електромери.

Така на 22 март 2016 г. Тодор се обадил на колегата си Йордан да отидат и да „оправят един електромер“. Незаконната дейност  извършвали и друг път.  В момента, в който Йордан отворил капака на електрическо табло и приготвил устройството за манипулация, реагирала сигнално-охранителната техника. На мястото пристигнали охранители от наетата от „Енерго про“ охранителна фирма, които подали сигнал в полицията.

Претърсен бил автомобилът на Тодор и  жилищата им. Иззети са саморъчно направено устройство за конфигуриране на електромер, платки, лаптоп и друга техника и кабели за престъпната дейност.

Одобреното от Варненския районен съд споразумение е със сила на присъда и не подлежи на обжалване.

RNS