Презентираното като двудневно официално посещение на премиера Бойко Борисов в Русия е на път да остане в историята като няколкочасово унижение. Кой и защо реши, че Дмитрий Медведев и Владимир Путин ще бъдат на разположение 2 дни на международния помирител, не коментираме. Искрено се надяваме срокът на визитата да не е умишлено разтеглен, само за да прилича на този на посещението на Президента Румен Радев в Русия, дни по-рано.

Няма да коментираме и колко спешно Бойко Борисов се отзова на поканата. Разяснението, че за тази визита се готвел „близо 2 месеца“, тотално издиша. Сигурни сме, че ако е било така, вторият човек в ГЕРБ и първи в 44-тото НС шеф на управляваща парламентарна партия – Цветан Цветанов, щеше да е по-премерен в изказа. Нямаше да съществува изречението: „Странно е президентът да се среща с Путин навръх европредседателството“. Защото още по-странно е: „Временно председателстващия Съвета на ЕС на връх председателството да се среща с Путин“, както направи Борисов.

Изгубен в превода, Борисов благодари на Путин, че „не му държи карез“ и се похвали, че през България ще мине „Турски поток“. Минути по-късно от Кремъл го опровергаха, че нещо не е разбрал. Малко по-късно се оказа, че Борисов незабавно трябва да поеме пътя към София.

Всички, които гледаха видеото от срещата между Путин и Борисов видяха ясно разликите между двамата не само в ръста, но и в класата. Не случайно вече е пословично, че Борисов трябва да си прави курбан на 30 май всяка година до края на дните си – за благодарност към „началника“.

Покрай унижението „да те наритат първата вечер“ при покана за 2 денонощия гости, трябва да се добави и факта, че министрите на Бойчето не са имали нито една среща в Москва, а просто са му били антураж по коридорите на Кремъл.

„Научихме си урока!“ е израза на премиера към Путин, с който признава азбучната истина, че слънцето изгрява от изток! Така е било и винаги така ще бъде! И за България, и за Западните Балкани, и за обединена Европа! Всичко останало е смешно изхвърляне!

Ето и оценките на част руските медии за срещата Медведев-Борисов, Путин-Борисов, подбрани от vesti.bg:

„На България толкова ѝ е нужен руският газ, че двете първи лица долетяха на рандеву с Владимир Путин с разлика една седмица – първо президентът, а сега и премиерът“, коментира „Комсомолская правда“ за посещението на Борисов в Москва.

„Много се радвам, че след дълго прекъсване вие се отзовахте на нашата покана“, казал Путин, цитиран от руската агенция ТАСС, и припомнил скорошната визита на президента Радев.

„Комсомолская правда“ цитира част от думите на българския премиер и държавния глава на Русия.

„Взимам върху себе си част от вината за развитието на ситуацията“, признал Борисов. „Много съм благодарен, че не ни се сърдят. Но старшият винаги умее да прощава“.

„Говорихме за това, но мен винаги ме смущават разсъжденията за това кой е старши и кой младши, защото старшият винаги го подтикват да заплати“, отвърнал Путин.

Според „Комсомолская правда“ да се възражда погребаният „Южен поток“ днес не е реално, затова в продължение на два часа зад закрити врата Путин и Борисов са обсъждали доставката на газ в България през Турция.

Министър-председателят на България Бойко Борисов се е извинил пред президента на Русия Владимир Путин за отказа от „Южен поток“, пише и „Взгляд“.

От „Взгляд“ уточняват, че една от версиите за отказа от проекта „Южен поток“ е, че това е направено под натиска на САЩ. Путин тогава характеризирал позицията на България като „беззъба“ и противоречаща на интересите на страната.

„Известия“ пък цитира българският президент Румен Радев според когото в хода на визитата си на 30-31 май правителствената делегация начело с Борисов трябва да уточни параметрите на сътрудничеството с Русия.

„На силно разклатените отношения между Москва и София може да бъде даден нов тласък. Президентът на България Румен Радев не успя да постои в Русия, но премиерът Бойко Борисов отлетя в сряда за Москва за среща с лидера на Кремъл Владимир Путин”, пише „Независимая газета“.

И цитира думите на Радев, че „в последните седмици българското правителство излезе от летаргията по отношение на Русия“.

Източник от българската делегация пояснил за изданието, че „рязката промяна в позицията на София и Брюксел е свързана с опасенията по повод непредсказуемото поведение на Турция. От верен стратегически съюзник на Запада и НАТО в Близкия Изток тя се превърнала в изнудвач на ЕС във връзка с имигрантската криза. Напълно вероятно е Анкара в отговор на възможни санкции на Запада да блокира доставките на газ от Русия за Европа по „Турски поток“. Ето защо в София са уверени, че на Европа ѝ е необходим газопровод през територията на България, която също мечтае да се превърне в газов хъб“.

RNS