Денят преди Бъдни вечер, в очакване на Рождество Христово

Християните по целия свят празнуват днес един от най-светлите, семейни, религиозни празници – Бъдни вечер. На този ден според Библията започват родилните мъки на Дева Мария.

Празникът е посветен на дома, огнището, семейството и на починалите предци. По традиция семейството се събира в очакване на раждането на Исус Христос.

Бъдни вечер – вечерта преди Рождество, е моментът да си спомним какво ни е събрало с най-близките ни хора около празничната трапеза – Раждането в плът на Божия син.

В 18 ч. тази вечер в катедралата „Св. Александър Невски“ в столицата патриарх Неофит ще отслужи празнична вечерня и утреня за Бъдни вечер в съслужение с архиереи и столично свещенство, съобщава Дневник.

Трапезата 

Традицията повелява вечерята да започне с прекадяването на трапезата, стаите, оборите и градината, за да се прогонят злите духове.

Стопанинът чете молитва, после разчупва питата с парата и първото парче от нея оставя пред иконата – за Бога. Вторият къшей е за къщата, а останалите се разпределят на всеки член от семейството. Вярва се, че на когото се падне парата, той ще има най-голям късмет през годината. Според обичая по време на яденето не се става, за да не си тръгне берекетът от къщата.

Трапезата не се прибира, защото се вярва, че починалите идват да вечерят и да се погрижат за благополучието на живите.

Бъдни вечер е

© Димитър Катерински

На Бъдни вечер завършват 40-дневните коледни пости. Празничната трапеза включва обреден хляб, наречен „Боговица“, „Богова пита“, „Божичник“, „вечерник“, „светец“ или „харман“. Той е замесен с „мълчана вода“ от момата или от млада булка, като брашното е пресято през три сита. От тесто върху хляба се оформят изображения на нивата и домашните животни. Освен този хляб, момата носи и „вит-превит кравай“, който е предназначен за коледарите.

Върху трапезата се нареждат нечетен брой постни ястия – 7, 9 или 11. Сред тях са пълнени чушки с ориз, сърми, боб, леща, варено жито, баница с тиква, ошав. Според традицията колкото повече са ястията, толкова по-богата ще е годината.

Под трапезата стопанката слага слама, която замества сламата в яслата на новородения Христос. Тази слама не се изхвърля, а се поставя в градината, под плодните дръвчета, за да раждат повече. Не се изхвърля и пепелта от бъдника – голямо дърво, което гори в огнището цяла нощ, за да се помогне на раждането на новото слънце, на новия Бог, да му даде енергия и светлина.

Елхата

Бъдни вечер е

© Николай Дойчинов

Днешната коледна елха замества бъдника – пън от плодовито дърво, който традиционно гори цяла нощ на 24 срещу 25 декември в огнището, за да се помогне на раждането на новото слънце, на новия Бог, да му даде енергия и светлина. По горенето на бъдника се гадае и каква ще е годината.

Елхата със запалените свещи символизира този обред. Основните цветове на украсата й са червено, жълто, златно – цветовете на слънцето и на огъня, а запалените свещи са като искрици от горящия бъдник.

Тази вечер е начало на празненството, славещо Христовото рождение. Църквата чества и Света преподобна мъченица Евгения. Имен ден имат Жени и Евгени.