Депутатите отрязаха ГЕРБ за мажоритарните избори

Депутатите отрязаха ГЕРБ за мажоритарните избори след като нито една парламентарна група не подкрепи предложението за въвеждането на мажоритарен вот, задължително гласуване и падане на партийната субсидия от 11 на 1 лв. на глас, предаде репортер на RNS.

Дори след призива на председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов за подкрепа на проектозакона и след прегласуване, предложението не събра необходими брой гласове дори за дебати. То беше отложено по нстояване от Четин Казак от ДПС и бе подкрепено от 99 народни представители, против бяха 76, а 4 се въздържаха.

Казак напомни, че във вторник комисията по правни въпроси отказа да се занимава с референдума, „тъй като прецени, че тази точка се вкарва в края на мандата на това НС единствено и само с чисто политически и популистки подбуди. Казак смята, че ГЕРБ иска да се хареса на избирателите, но няма да се реши никакъв проблем и припомни, че има дело от ВАС по отношение на референдума. „Така че този проект за решение не решава по същество никакъв въпрос“, заяви Казак. Дори и ВАС да се произнесе по жалбата на инициативния комитет на референдума скоро, този парламент няма да има време да се занимае с резултатите от допитването, тъй като трябва да бъде разпуснат от новоизбрания президент Румен Радев.

ГЕРБ демагогстват с парите за партиите, заяви депутатът от БСП и член на ИБ на партията Жельо Бойчев. „Свидетели сме на безотговорно поведение от страна на ГЕРБ. Очевидно предизборната кампания вече е започнала“, уточни той. Според Бойчев ако  ГЕРБ са искали да променят изборните правила, са имали достатъчно време от 6 ноември, когато се проведе референдумът, до сега. Свидетели на провокация към новоизбрания президент Румен Радев, с която се цели, встъпвайки в длъжност, той да наруши конституционните си задължения, категоричен е Бойчев.

„ГЕРБ подхождат много лековато към промяната на Изборния кодекс. Това е все едно да кажеш, че за една седмица ще промениш Конституцията. Това е поредният предизборен трик“, заяви депутатът от БСП Филип Попов.

RNS