Депутатите от БСП и ДПС даряват заплатите си за Хитрино, ГЕРБ пасуват

Депутатите от БСП ще дарят 40 000 лева от декемврийските си заплати за Хитрино, съобщи лидерът на партията Корнелия Нинова. В групата за 39 души, което означава, че всеки от тях ще дари малко над 1000 лв. Колегите им ДПС – 38 на брой, ще дарят декемврийските си заплати, които за всички в НС са между 2500 и 3000 лв. До сега няма данни управляващата ГЕРБ да възнамерява да последва примера на опозицията.

Така цифрата набъбва до близо 150 000 лв. от двете партии, които откликват на призива на Николай Бареков, който заяви, че дарява месечната субсидия на „България без цензура“ и очаква и другите партии да го последват.

Решението на ДПС за даряването на декемврийските заплати е взето на заседание на Централното оперативно бюро и на парламентарната група на движението.

Левицата пък подготвя кампания за доброволци, които да помогнат на пострадалите, когато достъпът до селото бъде разрешен. Социалистите предлагат и да отпадне ограничението лица с доход над 300 лв. да не получават държавна помощ за възстановяване на жилища.

От БСП са внесли и искане за съвместно заседание на транспортната и вътрешната комисия в парламента. Те искат да бъдат изслушани всички служби, които имат отношение за случилото се в Хитрино.

RNS