Голяма част от депутатите продължават лятната си ваканция и днес – 13 септември, в регистрирани на работа в залата са едва 140 души. Това е точно със 100 души по-малко от броя на хората, които сме избрали да определят законите и им плащаме хиляди левове за месечни заплати, издръжка, автомобили, обслужващ персонал, консумативи и т.н.

Българските депутати от години имат отпуски с честотата на ваканциите на учениците. Разликата между едните и другите е, че почивките на възрастните са по-продължителни от тези на децата.

По правило депутатите работят главно в сряда и четвъртък. Понеделникът им е определен за комуникация с хората от района, от който са избрани. Във вторник те не виждат в НС, след което се оттеглят по партийна принадлежност за набелязване и стиковка на работата през седмицата. В сряда и в четвъртък – освен, ако тези дни не са празнични, работят. В петък – денят за парламентарен контрол, в залата са само питащите и министрите към които са отправени парламентарните питания.

В края на 43-ото НС депутатите отказаха да си намалят броя и срока на ваканциите.

В първия сезон на 44-ото НС липсата на законодателна инициатива от страна на управляващите ГЕРБ и Обединени патриоти, доведе до серия скандали. Трудовата заетост на депутатите беше от по няколко минути на ден. През цялото време те получаваха пълните си заплати. Стигна се до там, че чак Кубрат Пулев заяви: „Потресен сам! Тези в Парламента не работят“.

Ситуацията с ефективността на 44-ото НС подозрително прилича на един стар сръбски виц: Работодател обяснява на работниците си нов режим на работа. Понеделник – почивка от уйкенда, вторник – подготовка за работа, сряда – работа, четвъртък – почивка след работата, петък – подготовка за уйкенда, събота и неделя – уйкенд. И един от работниците притеснено попитал: Шефе, всяка сряда ли ще работим?

Виц, за които всички ние в България плащаме. Прескъпо!

RNS