Първите редове в Народния театър „Иван Вазов“, определени за депутатите на тържествената церемония по откриването на българското европредседателство са празни към 19,19 ч., въпреки изричните указания по сценарий те да бъдат заети 18,45 ч.

Покани за церемонията бяха дадени на народните представители още в края на миналата година с изискване за потвърждение на присъствието днес.

Според източници на RNS не повече от шестима души от БСП са приели поканите и потвърдили присъствието си към очаквания срок.

`51

Под заплахата редовете да останат празни, ГЕРБ вчера и днес отново предлагали покани на народните представители.

До тази вечер не стана ясно колко от опозиционните депутати ще присъства, но се предполага, че управляващите са подготвили резервен вариант с недепутати, които да запълнят червените кресла.

Предстоят изводи от своеобразния бойкот на церемонията.

Към момента налице са: 11 убийства за първите 11 дни на председателската година, обири, грабежи – ескалация на престъпността като цяло, зоявени серия протести от различни браншове в страната, демонстрираното от управляващите нежелание за реална борба с корупцията, критични материали за управлението и състоянието на България в чуждите медии.

Много е вероятно балонът, че следващите 6 месеца Европа ще бъде ръководена от демократична държава с проспериращ народ, да изпусне въздух.

RNS