Не знам защо протестиращите искат оставката на главния прокурор, поводът за нахлуването на прокуратурата в президентската институция е неформален. Това коментира в предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“ депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова.

Тя припомни вчерашното решение на Конституционния съд, че именно президентът и вицепрезидентът имат имунитет, докато заемат постовете си.

„Всички останали – администрация, съветници и секретари в сградата на президентството нямат имунитет и могат да бъдат обект на разследване. Смятам, че в този случай прокуратурата не може да влиза в ролята на обвиняем, че превишава правата си. Идентични бяха ситуациите в МОСВ и в ГДБОП. Тогава нямаше такава обществена реакция“, обясни тя.

Според Десислава Атанасова натискът, който протестиращите оказват върху властта, в никакъв случай не е лошо поведение.

Назначаването на служебен кабинет е заплаха за бъдещите изборни резултати, каза още Атанасова.

„Единственият риск е, че когато бъде назначен служебен кабинет, се разпуска Народното събрание, и ако се наложи в момент, когато се очаква втора вълна на пандемията, влизането в сила на здравни и социални мерки и икономически, които само Парламентът може да приеме, то ще бъдем като държава в ситуация „тупик“. Не се знае, дали ще може да бъде приет държавен бюджет при такава хипотеза. Според мен това е твърде рисковано. Държавнически трябва да бъдем обединени в това да защитим българските граждани, без значение кой какви политически пристрастия има“, обясни тя.

Според Десислава Атанасова след вчерашната заявка на президента, че е готов със служебно правителство, непознаването на конституцията вече е сериозен проблем. Тя припомни, че парламентарните избори са съвсем скоро и българите ще могат да изберат кой да ги представлява в легитимно избрана власт.