В навечерието на Великден се оказва, че има недостиг на българско агнешко на пазара.

Това показва проверката на Георги Георгиев в рубриката „На твоя страна“ в Нова телевизия.

За килограм живо тегло на фермите се плащат между 5 и 6 лева – повече от миналата година, установи проверка на NOVA. В магазина обаче цената на килограм агнешко започва от 11-12 и достига до 16-17 лева. Тоест – от фермата до търговската мрежа месото поскъпва 2-3 пъти. Най-евтино цяло агне можем да купим в Благоевград, а най-скъпо – в София.

Има ли пластмаса в бутилираната вода? (ВИДЕО)

Грижите за животните са много, а субсидиите – малко, разказва животновъд от димитровградското село Добрич. А пазарът все повече е залят от вносно месо на по-ниски цени.

И за този Великден търговци ще се опитат да ни продават залежало агнешко от Нова Зеландия и Австралия. Някои от разфасовките били доставени в големите вериги още в началото на годината, преди да се изостри вниманието на контролните органи, разказват овцевъдите. По цената обаче трудно можем да се ориентираме, тъй като търговците предлагали размразеното на цените на свежото месо.

Прясното има розов цвят и е сочно. Старото агнешко пък е с потъмнели кости, казват експерти в рубриката на Георги Георгиев „На твоя страна”.

Ако все търговците си позволят да ни предлагат замразено месо като охладено, трябва да посочват датата на размразяване и с какъв срок е.

Цветомир Христов от Обединение „Български животновъди” казва, че няма да има достатъчно българско агнешко за великденската ни трапеза.

Великден е рано тази година, а много производители ще имат по-късно агнета за клане и за продажба на пазара. Популацията на овцете също намалява с всяка изминала година”, казва Христов.

Той каза още, че месо от Румъния се разфасова като българско. То се внася у нас на цена 3,50 – 4 лева за килограм живо тегло.