В български магазини се търгува свинско месо от Румъния. Предлагането е на промоционална цена. Това е факт докато българският земеделски министър и шефът на агенцията по безопасност на храните продължават да се кахърят, че ще ни бъде наложена карантина на износа заради „огнища на африканска чума“ по границата със северната ни съседка.

Поне в една сериозна търговска верига у нас в момента се предлага свинско месо от Румъния. Това показва снимков материал, публикуван в социалната мрежа. Както се вижда, продуктът е още по-атрактивен заради цената си – намалена с 20%.
свинско месо, румъния, карантинаПо-рано днес на  пресконференция земеделският министър Румен Порожанов заяви, че по границата ни с Румъния тлеят поне 4 огнища на „африканска чума“. Той заяви, че ще се предприемат мерки, за да се изолират големите свинеферми от евентуална зараза. Стопаните, които гледали нерегистрирани свине, щели да понесат санкции по закон.

На първото заседание на Централния епизоотичен съвет присъства и шефът на БАБХ – Дамян Илиев, както и Румен Караманов – председател на Асоциацията на свиневъдите. Тримата настояха, че трябва да се осигурят условия да не попаднем в режим, при който продукцията да бъде забранена за търговия и износ.

Част от въпросните условия бе изграждането на съмнително сигурна ограда от бодлива тел, която да спирала дивите свине. Освен, че бяха изхарчени грешни пари без законова процедура за избор на изпълнител, няма данни съоръжението да е постигнало целта си. Както преди дни каза премиерът Бойко Борисов: „Ние я чакахме чумата по дивите прасета, тя пък удари домашните“.

Към настоящият момент не е ясно защо „чумавата Румъния“ изнася у нас свинското си, а наши чиновници се чудят какви още пари да похарчат бадева. Няма отговор и на въпроса правилата на ЕС важат ли за някой друг извън България или просто родните чиновници не могат да ги осмислят трезво.

RNS